Ígéretes japán kapcsolat: a kulturális együttműködést gazdaságival bővítik ki Újvárosban

2016.05.19 15:05


Több perces melegítés után sem forrósodott fel a lemez - © Fotó: Égerházi Péter
Balmazújváros – A városháza dísztermében, ahol máskor önkormányzati képviselők üléseznek, szerdán egy érdekes bemutató zajlott a debreceni Best of Plan Kft. jóvoltából.
Igaz, a prezentációt a magyar cég japán partnerének, a Kobayashi Roof Tile Co. Ltd.-nek a tulajdonosa tartotta a sajtó számára. Az ismert karmesterrel azonos nevű úr egy általuk hozott melegítőre két lemezt tett, az egyiket egy hagyományossal, a másikat az általuk gyártott Gaina nevű hőszigetelő festékkel kenték le korábban. Egy digitális mérővel folyamatosan ellenőrizte a lemezek hőfokát, amely néhány percen belül 30 fok eltérést mutatott, így a néhány éve még a hadiiparban használt nano-csúcstechnológiás Gainával lekent lemezt ezután is nyugodtan megfoghatta, aki bízott a japán termékben.
A már megszűnt regionális fejlesztési ügynökség egykori igazgatója, Mező Ferenc, aki létrehozta a Best of Plan Kft.-t, bízott a japán festékben, melyet egyelőre Európában is csak kevés helyen használnak. A debreceni vállalkozás kizárólagos kelet-európai forgalmazóként kívánja piacra dobni hazánkban és a kontinens eme felén. Európában eddig Spanyolországban terjedt el jobban, ahol a haditengerészet és az állami vasúttársaság használja, a vonatok tetejét és a sínek oldalát kenik vele, mert csökkenti a hőtágulást és a klíma használatát. A japán cégvezető később elmondta, kisebb mértékben már jelen vannak Németországban, Hollandiában, Norvégiában és Törökországban is.


 
Fotó: Égerházi Péter

Ezek után felmerül e kérdés, hogyan kerülnek Balmazújvárosba. Erre Kobajasi úr azt mondta, a fukusimai atomerőmű-baleset és a térséget pusztító cunami után nagyon sok segítséget kaptak Magyarországról is, így alakult ki a kapcsolatuk Balmazújvárossal. Mező Ferenc hozzátette, eddig ez kulturális téren fejlődött, de megismerve a japán cég csúcstechnológiás termékeit, tovább fejlesztik a gazdaságban. Egyelőre a páratlan tulajdonságú festék forgalmazásával, de később további termékek behozatalával is. Mivel a festést is saját maguk végzik, akár 80-100 embernek tudnak munkát adni, és Balmazújvároson alakítanak ki egy kamionfestő csarnokot, ahol szintén több helyi lakost tudnak majd foglalkoztatni.
HBN-ÉP​